Arkkitehtuuritoimisto apuna omakotitalon suunnittelussa

Haaveiletko omasta omakotitalosta? Jännittääkö tuleva rakennusprojekti, etkä osaa päättää, millaisia ratkaisuja omaan kotiisi olisi parasta valita? Tällaiset kysymykset kuulostavat monissa arkkitehtuuritoimistoissa perin tutuilta ja niissä ollaan valmiita vastaamaan haasteeseen! Usein omakotitalon suunnittelussa kannattaakin hyödyntää ammattilaisen apua, onhan kyse suuresta hankinnasta, jossa tullaan vieläpä todennäköisesti asumaan pitkään ja viettämään paljon aikaa. Hyvin suunnitellun talon jälleenmyyntiarvo on myös yleensä parempi kuin sellaisen talon, jonka sisustusratkaisut eivät oikein kestä päivänvaloa. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka arkkitehtuuritoimisto voi auttaa myös sinua omakotitalosi suunnittelussa.

Talon pohjapiirrustuksen ja julkisivun suunnittelu

Talon julkisivun tulee vastata alueen rakennussäädöksiä ja määräyksiä. Amatöörin ei ole aina helppo tietää tai edes ymmärtää kaikkia näitä säädöksiä, jolloin on hyvä turvautua ammattilaisen apuun, jotta talo varmasti vastaa kaikkia säädöksiä.

Talon pohjapiirustuksen toimivuus on erittäin tärkeää, jotta uusi kotisi olisi mahdollisimman toimiva. On tärkeää miettiä, kuinka huoneet sijoitellaan ja mikä sijaitsee kodissa missäkin. Hukkatilaa kannattaa jättää mahdollisimman vähän ja siirtymätilanteiden tulisi olla mahdollisimman yksinkertaisia. Jos kodissa on lapsia tai lemmikkieläimiä, on myös näiden tarpeet hyvä huomioida kodin suunnittelussa. Esimerkiksi koira- ja lapsiperheissä kuraeteinen saattaa olla toivottu ja näppärä ratkaisu, joka auttaa pitämään kodin siistinä ja asiat järjestyksessä.

Keittiön ja kylpytilojen suunnittelu tuottaa monelle erityistä päänvaivaa ja niiden suunnittelussa käytetäänkin erityisen paljon ammattiapua. Etenkin pienestä keittiöstä on vaikeaa saada toimivaa, mutta ammattilainen taitaa tämänkin homman. On tärkeää miettiä, missä kohdin sijaitsee keittiön vesipiste ja millaiset kaapistot keittiöön valitaan. Laskutilaa tulee olla tarpeeksi ja työskentelyn tulee olla sujuvaa. Keittiössä onkin monta mutkaa mietittävänä, joten ammattiapu tulee tarpeeseen. Kylpytiloissa taas on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että vesieristykset ovat kunnossa ja tila on helppo pitää puhtaana. Omaan kylpyhuoneeseen on mahdollista luoda jopa kylpylätunnelmaa, jos asiakas niin haluaa.

Kodissa tulee olla myös riittävästi pistorasioita ja niiden tulee sijaita optimaalisissa kohdissa. On todella ärsyttävää, ellei esimerkiksi sängyssä ole mahdollista ladata puhelinta tai jos imurointi on haastavaa, koska pistokkeita ei ole asennettu riittävän moniin kohtiin. Kaikki tämä ja monta muuta asiaa tulee huomioida asuintilojen suunnittelussa. Kokenut silmä näkee nopeasti suunnitelman aukot ja mahdolliset sudenkuopat, mutta amatöörille suunnittelu on huomattavasti haasteellisempaa.

Pihasuunnittelu

Monet käyttävät arkkitehdin apua myös pihasuunnittelussa. Ammattilainen osaa luoda pihasta vaikkapa haluamasi kukkakeitaan tai modernin ja pelkistetyn pihan, joka on helppo pitää siistinä. Rautainen ammattilainen toimii aina asiakkaan toiveiden pohjalta ja pyrkii parhaansa mukaan luomaan asiakkaalleen hänen unelmiensa pihan – olivatpa asiakkaan toiveet miten korkealentoisia tahansa.